3D printen in Nederland wordt alsmaar populairder

29 februari 2016

Posted in ICT en Techniek

Llowlab - 3d printen nederlandEnkele jaren geleden werd het fenomeen van 3D printen geïntroduceerd. Toen natuurlijk nog volledig in de kinderschoenen en het leek allemaal nog toekomst muziek. Mensen konden zich er ook nog niet al te veel bij voorstellen, want wat zou je dan in 3D moeten printen? Normaal print je immers papier met teksten of afbeeldingen, dus waarom zou je die in 3D moeten printen? Maar de techniek staat niet stil en door de juiste aandacht is het fenomeen van 3D printen in Nederland steeds populairder geworden. Wat je als nieuwe innovatie wil is bij De Wereld Draait Door op tv komen. Elke avond trekt De Wereld Draait Door meer dan een miljoen kijkers. De boeken die worden aangeraden in dit programma verkopen als een tierelier en alles wat Matthijs van Nieuwkerk zegt is praktisch wet. Wellicht is dat een beetje overdreven, maar De Wereld Draait Door is als programma wel degelijk een goede trendsetter. Dus op het moment dat 3D printen in Nederland bij dit programma op tv kwam, explodeerde de aandacht voor 3D printen in Nederland. Sindsdien zijn er steeds meer bedrijven die zich bezig houden met 3D printen. De mogelijkheden worden ook steeds zichtbaarder. Want hoe meer in 3D printen in Nederland wordt geïnvesteerd, des te meer mogelijkheden worden er ontwikkeld. Er is zelfs al een totale schedel uitgeprint gemaakt van kunststof. Het doet een beetje denken aan de technologie in sciencefiction films waarin vaak met geavanceerde techniek zoals lasers en dergelijke via de computer een 3D model gecreëerd wordt van bijvoorbeeld een wapen. In de laatste twee Mission Impossible films worden er zelfs maskers van realistische gezichten gecreëerd door een soortgelijke techniek. Het lijkt in dit soort films dus op leuke vondsten voor een film, maar het is grappig om je te realiseren dat dit soort vondsten gebaseerd zijn op technieken die echt bestaan, waaronder dus 3D printen. Zo ontstaan er dus steeds meer bedrijven die het 3D printen in Nederland stimuleren. Met innovaties als kunststof schedels ontstaat er alsmaar meer draagvlak voor deze techniek en hierdoor duurt het dus niet lang meer voordat particulieren een 3D printer in Nederland kunnen gebruiken op eenzelfde manier als waarop we nu gewone printers gebruiken. Het is toch altijd weer geweldig als de techniek van sciencefiction op een gegeven moment onderdeel wordt van het normale leven en dus geen sciencefiction meer is. Denk maar eens aan het bellen aan de hand van tv schermen in oude films als Back to the Future. Dit is tegenwoordig dood normaal via programma’s als Skype waarmee je via video kunt bellen. Zo is ook 3D printen in Nederland een fenomeen wat zich langzaam maar zeker aan het integreren is in de Nederlandse samenleving.

De verschillende bedrijven die zich bezighouden met 3D printen in Nederland

Zoals gezegd ontstaan er steeds meer bedrijven die zich richten op 3D printen in Nederland. Er zijn er verschillende. Hieronder vind je een lijstje met enkele belangrijke bedrijven die zich met 3D printen in Nederland bezig houden.

  • 3D hubs
  • Shapeways
  • 3D plaza
  • Zazzy

Dit zijn 4 bedrijven die ofwel al naam hebben gemaakt op het gebied van 3D printen in Nederland, of druk onderweg zijn naam te maken. Zo is 3D hubs een startup bedrijf gevestigd in Amsterdam. Via het online netwerk van 3D hubs kunnen potentiele klanten een 3D printing service in de buurt vinden. Ideaal dus voor wanneer je op zoek bent naar een bedrijf dat 3D prints kan maken. Een andere grote Nederlandse bijdrage wat betreft 3D printen in Nederland komt van het bedrijf Shapeways. Dit bedrijf is al jaren actief op het gebied van 3D printing. Via deze website kunnen klanten zelf de voorwerpen van hun keuze laten ontwerpen. Vervolgens worden de ontwerpen met de 3D printer uitgeprint. Nadien kunnen de klanten de voorwerpen via een speciale marktplaats weer onderling verhandelen. Het is tegenwoordig ook erg populair om sieraden te printen. Een bedrijf dat zich hier mee bezig houdt is Zazzy. Dit is ook een Amsterdams startup bedrijf. Bij dit bedrijf kunnen klanten zelf de sieraden ontwerpen en vervolgens kan Zazzy de sieraden uitprinten. Zo kun je al zien dat 3D printen in Nederland al veel voorkomt. Wat je ook direct ziet is dat 3D printen in Nederland veel verschillende toepassingen heeft. Zo kun je een complete schedel uitprinten en je kunt dus ook sieraden uitprinten. Dit zijn maar een paar toepassingen en naarmate de techniek meer geavanceerd wordt, zullen er alleen maar meer toepassingen bijkomen.

3D printen is de toekomst

Het zal ook niet lang meer duren voordat mensen thuis in 3D kunnen printen. In principe zou het nu al kunnen, maar omdat de techniek nog altijd relatief nieuw is, is het nogal kostbaar om een printer die 3D kan printen te kopen. Maar over niet al te lange tijd zullen mensen een printer kunnen kopen om thuis gewoon in 3D te printen. De techniek staat niet stil en het idee van 3D printen in Nederland wint alsmaar aan populariteit. Het is dus een kwestie van tijd voordat we allemaal thuis kunnen printen in 3D. Zoals gezegd was het nog niet zo lang geleden toekomst muziek dat we via een printer voorwerpen konden maken en nu is het al realiteit. Geef het dus nog een beetje extra tijd en het zal volledig geïntegreerd zijn in de maatschappij en dan kan iedereen 3D printen in Nederland.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn